Rutes amb BTT
BTT
Osona és ideal per a practicar tot tipus d’esports degut al seu entorn natural i a la diversitat de paisatges que es troben per tot el territori. A la comarca d’Osona s’hi pot practicar una gran varietat d’activitats relacionades amb la natura entre elles recórrer les diferents rutes o participar en les trobades amb bicicleta de muntanya (BTT).
La creació de centres de BTT dins d’una comarca ofereix a tots aquells practicants de la bicicleta de muntanya poder-se desplaçar per unes rutes obertes, de lliure accés i completes per a la pràctica de BTT, dins un espai reconegut i homologat per una mateixa xarxa de centres. Ubicats en un entorn natural singular, els centres estan articulats mitjançant una xarxa de circuits, amb diferents nivells de dificultat degudament marcats i senyalitzats i amb un punt d’acollida que ofereix serveis diversos com el lloguer de bicicletes, dutxes, punt de rentat, informació turística, ... A part dels diferents itineraris que es poden practicar amb BTT, la comarca d’Osona disposa de tres centres de BTT, el Centre BTT Plana de Vic, el de Vall de Sau-Collsacabra i el centre de BTT Lluçanès.
Susqueda - Sau (camí dels pantans)
La ruta transcorre entre boscos d'alzines, castanyers, faigs i roures amb un paisatge engorjat en alguns trams i majestuós i imponent en d'altres a causa de la presència dels cingles de Tavertet, Rupit i el Far, que dominen el paisatge al nord.
Als cinc minuts de sortir des de l’enorme presa de Susqueda, trobem la primera bifurcació a l’esquerra, es tracta de la pista cimentada de pujada al santuari del Coll. Entre pujades i baixades suaus es continua sempre per la pista principal deixant diversos trencalls secundaris a banda i banda. Els de la dreta queden morts a les aigües del mateix pantà, i pel que fa als de l’esquerra l’únic camí més destacable, és la pista que duu al llunyà poble d’Osor pel coll de Serrallonga, poc abans d’arribar al collet del Pont.
En aquest collet s’hi troba l’antic camí de baixada a Querós que travessa el Ter per un magnífic pont medieval, encara en peu i visible en èpoques de sequera. També es pot observar l’església de Sant Martí de Querós , que es va salvar de les aigües. Arribant a la part final del trajecte, desprès d’aproximadament una hora i quart creuem el Ter, i emprenem la última i dura pujada final per a salvar el desnivell del propi pantà de Sau.
Una vegada arribats a Sau i desprès de recuperar forces, només ens queda el camí de tornada a l’inversa, un camí amb menys dificultat degut a l'orografia del curs del riu. Una ruta que us recomano sobretot de cara al bon temps, ja que no és excessivament llarga i els paisatges son d’allò més bonics.
Bonmati-Pla de LLancers-Pedró-Coll de Querós-Sau-Coll de Condreu-Bonmati
GRAN RUTA en solitari per les Guilleries i el Collsacabra.
D'esprés planejo una mica fins el Ruscall i baixada fins a l'espinau. Segona rampa amb amb alguna pendent forta fins al Pedró. 1Km mes amunt del Pedró arribo a la carretera del Subira, la faig un tros direcció St Hilari fins un revolt molt tancat on hi ha una font. Allà trenco a la dreta pel cami de St Miquel de les formigues duran 3km amb pujada i trenco a l'esquerra, segueixo fins a les ruines del Casal i comença la baixada, camí de baixada una mica dolent fins arribar a can Soler on la carretera es torna molt llisa i rapida, l'únic que rellisca molt a l'hora de frenar, i arribo a la carretera de Osor a St Hilari. La segueixo 300m direcció Osor i trenco a l'esquerra, comença la tercera rampa molt dura fins el Coll de Querós. Un cop a dalt es veu tota la cinglera del Collsacabra. Hi torno a baixar fins a trobar la carretera que va de Susqueda a Sau.
Baixada bastant técnica per la quantitat de pedres que hi ha a la carretera i el fort desnivell. Un cop abaix segueixo fins a Sau i un cop sota la presa trenco a la dreta i começo la quarta rampa, aquesta suposo que pol desgast acomulat es far molt llarga i alguna pendent molt forta. Arribo a la carretera de rupit, la segueixo duran 3Km i vaig cap el Salt de Sellent i travesso tota la singlera fins a Coll de Condreu, vistes expectaculars duran tota la cinglera. Un cop a Coll de Condreu agafo el camí que hi ha davant mateix el restaurant i continu-ho pujant pel mig de la fageda, després començo un fort, més ven dit un molt fort descents fins a coll d'Uria, on abans d'arribar haig de parar una estona a refredar frens. Un cop a coll d'Uria comença el calvari, (jo si torno a fer aquesta ruta aquesta part m'he la salto jaja) primer pujada, després corriols , aquest son de von fer, els últims km son de corriols peró quins corriols, tots a peu, problemes per poguer baixar la bici per alguns desnivells amb molta pendent.
I finalment arribo al Coll d'en Bas. I carril bici fina Amer i un cop Amer agafo per St climent fins a Bonmati. Total ruta amb moviment 9H 42M. Molt de patiment peró és normal amb 3.137 metres de desnivell acomulat de pujada, peró ha valgut la pena.
Esplèndida caminada des de Rupit al Castell de l’Envestida, des d’on hem pogut gaudir d’unes grans vistes sobre les cingleres d’aquesta part del Collsacabra, les Guilleries, el Montseny i els cingles veïns (de Tavertet, l'Avenc i el Far), a més de poder contemplar, durant el recorregut, l'imponent salt de Sallent amb un bon cabdal d’aigua.
El recorregut que hem fet ha estat el següent:
Rupit – pla Castell – coll del Castell – camí de Santa Llúcia – Oratori de santa Llúcia – can Cames – castell de l’Envestida – corriol de baixada direcció al grau de la Teula – torrent de Gravet – font Belló – Castellet – cingles de Castellet – torrent de Gravet – cingles de Pujolràs – mirador del salt de Sallent – riera de Rupit, anem a sobre el salt de Sallent i a continuació seguim riera amunt – font de la Pomareda – saltants de Sabaters i del Rodó – arribada a Rupit.
Atenció.-
Tot el recorregut és fàcil, però la pujada al cim del castell de l’Envestida, és un xic compromesa i no és aconsellable per a les persones que pateixen de vertigen, que poden continuar la caminada estalviant-se aquesta pujada.
També, baixant, a sota mateix del castell, hi ha un petit tram, en que el corriol queda tapat per la malesa i s’ha de buscar per on passar per trobar el camí ample que es veu a sota mateix i així, continuar en direcció al grau de la Teula.